De VAR wordt vervangen

De VAR wordt vervangen. Maar wanneer? En hoe? Ik informeer je in dit blog graag over de stand van zaken op dit moment.

Sinds 2014 gonst het van de berichten dat de welbekende VAR-verklaring gaat verdwijnen. Er zou een “Beschikking geen loonheffing” komen om de VAR te vervangen, maar dat plan heeft het niet gehaald. In juli van dit jaar heeft de Tweede Kamer (met uitzondering van SP) ingestemd met het wetsvoorstel “Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties”. Zoals het er nu voorstaat, zal dit de vervanger van de VAR gaan worden.

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties in het kort

Door middel van een overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer wordt aangetoond dat opdrachtgever geen loonheffing hoeft af te dragen. De Belastingdienst stelt zoveel mogelijk modelovereenkomsten ter beschikking en beoordeelt overeenkomsten die door ondernemers zelf worden opgesteld. Deze overeenkomsten beschermen de opdrachtgever, zodat deze geen loonheffing hoeft af te dragen. Dit betekent dus niet automatisch dat de inkomsten van opdrachtnemer worden gezien als “winst uit onderneming”. Of de inkomsten van opdrachtnemer ‘winst uit onderneming’ is, blijkt achteraf bij de beoordeling van de aangifte inkomstenbelasting. Dit zou schijnzelfstandigheid tegengaan en de handhaving door de belastingdienst verbeteren.BD

Invoering Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties

Op 27 oktober jl. zou het wetsvoorstel behandeld worden door de Eerste Kamer. Echter bestaat er nog onduidelijkheid over enkele aspecten van de wet en is de plenaire behandeling van het wetsvoorstel uitgesteld. Daarmee is duidelijk geworden dat deze nieuwe wet niet per 1 januari 2016 kan worden ingevoerd. Het lijkt er dus op dat de invoering vooralsnog uitgesteld wordt naar 1 april 2016.

Implementatietermijn Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties

Tot 1 januari 2017 is er een implementatietermijn. In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers eventueel hun werkwijze aanpassen om met voorbeeld- of modelovereenkomsten te kunnen werken. Tot die tijd zal de Belastingdienst toezicht houden, maar neemt nog geen handhavingsmaatregelen. Uiteraard worden overduidelijke gevallen van fraude wel aangepakt.

Wel of geen VAR aanvragen voor 2016

In de tussentijd kun je gebruik blijven maken van je VAR uit 2014 of 2015, mits je werkzaamheden hetzelfde blijven zoals beschreven op die VAR. Je hoeft dan dus geen nieuwe VAR aan te vragen voor 2016. Wil je zeker weten of je wel of geen nieuwe VAR moet aanvragen? Hier kun je dat uitzoeken.

Uiteraard zal ik je op de hoogte houden van de vorderingen en eventuele veranderingen omtrent de nieuwe wetgeving.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *