VAR definitief vervangen door de wet DBA

Dat de VAR zou gaan verdwijnen, daar hadden we al op gerekend. Het was echter lang onduidelijk wat dan precies de opvolger zou worden. Maar aan die onduidelijkheid is nu een einde gekomen. Onlangs is er in de Eerste Kamer met ruime meerderheid vóór de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) gestemd.

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie

Per 1 mei 2016 zal de VAR vervangen worden. Het was voor de belastingdienst moeilijk om verkapt dienstverband onder zzp’ers op te sporen en, als dit het geval bleek, lag de verantwoordelijkheid daarvoor compleet bij de zzp’er. Door invoering van de wet DBA wordt vooraf direct duidelijk of een samenwerking een verkapt dienstverband is of niet.

Modelovereenkomsten wet DBA

In de nieuwe wet DBA gaan opdrachtgevers en opdrachtnemers samenwerken op basis van overeenkomsten. De belastingdienst stelt diverse modelovereenkomsten ter beschikking, die gebruikt kunnen worden om aan te tonen dat er geen verkapt dienstverband is. Ook mogen ondernemers eigen overeenkomsten voorleggen aan de belastingdienst voor beoordeling.

Meer informatie is tevens te vinden in mijn blog De VAR wordt vervangen

download

Zekerheid en gedeelde verantwoordelijkheid

Als beide partijen werken volgens een modelovereenkomst of een goedgekeurde eigen overeenkomst, lopen zij geen risico op naheffingen en boetes. Deze zekerheid geldt vooraf voor een periode van 5 jaar. Blijkt dat de overeenkomst niet of niet volledig wordt nageleefd, dan zijn opdrachtgever en opdrachtnemer samen verantwoordelijk voor de gevolgen.

Overgangsperiode wet DBA

Zoals gezegd treedt de nieuwe wet DBA op 1 mei 2016 in werking. Er geldt een overgangsperiode van 1 jaar, dus tot 1 mei 2017. Tijdens deze overgangsperiode kunnen opdrachtgevers en -nemers waar nodig hun werkwijze aanpassen om met de nieuwe overeenkomsten te kunnen werken. De belastingdienst zal wel toezicht houden, maar nog niet actief handhaven.

Wat betekent dit voor klanten van JCA?

Ook JCA ontkomt er niet aan en zal met deze overeenkomsten moeten gaan werken. Als klant van JCA hoef je je echter niet al te druk te maken. Ik zorg ervoor dat iedere opdrachtgever op tijd een door de belastingdienst goedgekeurde overeenkomst ontvangt.

Bewaren

Bewaren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *