3 basistips als je begint met bloggen

Er kleven steeds meer voordelen aan bloggen. Je hebt er vast al eens een aantal voorbij horen komen. Zoals deze bijvoorbeeld:

  • Het is een uitmuntende manier om je expertise te laten zien: Wees niet bang om te delen. Naast je feitelijke expertise, die je concurrentie als het goed is ook heeft, kun je je onderscheiden door je unieke invalshoek, je manier van advisering of visualisatie en ga zo maar door.
  • Bloggen ondersteunt vindbaarheid in Google: Naast het slim gebruik van zoekwoorden en andere SEO foefjes, blijft je site in beweging door te bloggen. Een statische website is ook voor Google niet meer interessant. WordPress heeft bijvoorbeeld al een stevige blogfunctie ingebouwd, ook bij betaalde websites. Maar ook andere systemen bieden vaak een goede oplossing om je blog te implementeren op je site.
  • Je hebt een uitgelezen kans om je doelgroep (lees: ideale klant) aan je te binden: Een blog kun je op allerlei slimme manieren inzetten om je doelgroep te bereiken. Ten eerste natuurlijk door content te bieden waar zij op zitten te wachten en dat frequent te doen. Wat je uiteindelijk wilt bereiken is dat men aan jou denkt als ze een probleem hebben dat jij kunt oplossen.

Overtuigd?

Ik geef je graag 3 basistips als je begint met bloggen

.
Tip 1: Het onderwerp

Zorg dat je blog ook daadwerkelijk waarde heeft voor de ontvangers. Waar hebben zij wat aan? Wat houdt hen bezig? Geef jouw kennis weg! Ik hoor je al denken: wat? Ja, serieus. Wees niet bang dat zij het zelf gaan proberen. Jij weet dat het niet zo simpel is als het lijkt en wellicht zeer tijdrovend werk is. Waardoor ze altijd beter af zijn bij een expert…zoals jij.

Bloggen

Tip 2: Onderzoek wat werkt

Gebruik de startfase van bloggen voor zogenaamd onderzoek. Door op verschillende tijden en dagen blogs te plaatsen onderzoek je wanneer jouw doelgroep het liefst je blog leest. Experimenteer met onderwerpen en invalshoeken, met schrijfstijl en opmaak, maar ook wanneer je blog hoog scoort op welk medium.

Let wel; één succesvol blog op een bepaalde dag, tijd of met een bepaalde schrijfstijl zegt nog niet dat je de succesformule hebt gevonden. Neem zeker een halfjaar om goed te testen. En ook daarna blijft het goed opletten en pas je de strategie aan als iets niet goed blijkt te werken.

Tip 3: Afbeeldingen

Wij mensen zijn visueel ingesteld. Goede afbeeldingen zijn een welkome onderbreking in je tekst. Afbeeldingen maken je blog luchtig en aantrekkelijk. Zorg voor afbeeldingen die je informatie extra kracht bij zetten, het onderwerp visueel maken of extra uitleg bieden bij het onderwerp. Zelf foto’s maken? Op social media is het niet zo erg als een foto niet helemaal perfect is. Dit wordt soms zelfs gewaardeerd omdat mensen graag aangesproken worden door mensen (en een minder kwalitatieve foto laat zien dat je mens bent).

Let er wel op dat de imperfectie (zeer) klein is en plaats nooit ronduit slechte foto’s! In je blog of op je website zijn professionele foto’s altijd beter. En, als het kan, foto’s met mensen. Laat eens een goede fotograaf (deze fotograaf bijvoorbeeld) een halve dag meelopen op de werkvloer om zoveel mogelijk plaatjes te schieten. Van personeel in actie, het “productieproces” en, uiteindelijk, jouw “product”. Dit soort foto’s, aangevuld met goede stockfoto’s, zijn een mooie aanvulling op je fotoarchief.

Vragen over zelf bloggen? Neem gerust contact met me op!

Heb jij nog meer tips voor een goede start met bloggen? Plaats ze hieronder en laat andere lezers profiteren van jouw tips.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *