Hen of hun?

Het is absoluut niet vreemd dat mensen vaak twijfelen of ze nu hen of hun moeten gebruiken. Het gebruik hiervan loopt tegenwoordig, vooral in de spreektaal, vaak door elkaar. Door de wirwar aan regels en uitzonderingen is het voor de doorsnee Nederlander bijna onmogelijk om altijd de goede keuze te maken. Ook ik betrap mezelf hierbij weleens op een fout…

Volgens de ANS (Algemene Nederlandse Spraakkunst) mag er bij hen of hun dan ook niet meer van ‘fouten’ gesproken worden. Er zijn wel nog steeds voorschriften wanneer je hen of hun gebruikt. Omdat ik het niet te ingewikkeld wil maken, beperk ik me hier tot de basisregels. En dan nog zul je zien dat het erg ingewikkeld is.

Hen of hun

Gebruik hen…

  • …als het een lijdend voorwerp is: “Ik heb hen gisteren gezien”
  • …na een voorzetsel: “Wil je dit voor hen doen?”
  • …als oorzakelijk voorwerp (een noodzakelijke aanvulling in een zin): “Wij zijn hen beu”

Gebruik hun…

  • …als het om een bezittelijk voornaamwoord gaat: “Dit is hun droom”
  • …als het om een meewerkend voorwerp zonder voorzetsel gaat: “Ik geef hun (aan hen) koffie”
  • …als belanghebbend voorwerp zonder voorzetsel: “Ik schenk hun koffie in”
  • …als ondervindend voorwerp: “Dat valt hun zwaar”

Altijd fout: hun als onderwerp

Er is echter één situatie, die ook door de ANS als echt fout wordt gezien: hun gebruiken als onderwerp. Zo hoor of lees je bijvoorbeeld vaak ‘Hun hebben dat gedaan’, terwijl dat toch echt heel fout is. In een dergelijk geval zou je hun moeten vervangen door zij. De zin ‘Zij hebben dat gedaan’ is namelijk wel correct.

Tip

In veel gevallen kun je hen of hun vervangen door het woord ze. Helaas geldt dit niet in alle situaties, maar kan soms uitkomst bieden.

Voorbeelden:
“Wij zijn hen beu” wordt “Wij zijn ze beu”
“Ik schenk hun koffie in” wordt “Ik schenk ze koffie in”

Wat wil jij weten?

Waar twijfel jij vaak over als het gaat om spelling of grammatica? Geef het aan me door en ik probeer je te helpen. Geef je vraag/twijfelgeval door via e-mail judith@jca-businesssupport.nl of via dit contactformulier.

Bewaren

Bewaren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *