Help je ook mee?

Begin 2011 kwam ik een oproep tegen op LinkedIn: stichting ActieZwerfhonden zocht een vertaler op vrijwillige basis. Dit kwam niet voor niets op mijn pad en ik besloot direct te reageren. Al jaren zocht ik naar een mogelijkheid om meer te betekenen in de strijd tegen dierenleed. Ik wil mijn ogen niet sluiten, maar kan de beelden die dit met zich meebrengt gewoonweg niet verdragen. En alleen geld geven brengt mij niet de voldoening die ik zoek. Woorden kan ik beter verdragen dan beelden, dus door me aan te melden als vrijwillig vertaler kon ik eindelijk meer doen dan alleen doneren.

Stichting ActieZwerfhonden

In de afgelopen jaren heb ik mogen ontdekken hoe groots deze organisatie eigenlijk is. Een klein bestuur leunt op donaties en het werk van een kleine, maar oh zo enthousiaste, groep vrijwilligers. ActieZwerfhonden begon als een particulier initiatief in 2003 en is sinds 2005 een stichting. Stichting ActieZwerfhonden concentreert zich op het oplossen van het zwerfhonden probleem in, met name, Turkije. De populatie is daar erg groot en zwerfdieren leiden daar vaak een hard bestaan.

ActieZwerfhonden

Catch Neuter and Return

Stichting ActieZwerfhonden zet zich in voor de oplossing van het zwerfhondenprobleem door middel van CNR – Catch Neuter and Return (vangen, steriliseren en terugplaatsen). Naast het organiseren van sterilisatiecampagnes organiseren zij ook educatieprojecten voor Turkse scholieren, bieden noodhulp en ondersteunen het SHKD Bosasiel in Istanbul. En het blijft niet alleen bij zwerfhonden, maar ook bijvoorbeeld zwerfkatten worden door hen geholpen. Ze halen geen honden naar Nederland, maar lossen het probleem ter plekke op. En dat op een humane manier, waarbij het probleem structureel wordt aangepakt en dus langzaam, op een natuurlijke manier, zal verdwijnen.

Samen sterk voor (zwerf)dieren

Na inmiddels drie jaar vertalen van teksten, heb ik veel geleerd over het leven van zwerfdieren in Turkije. De meest schrijnende gebeurtenissen zijn aan mijn papier voorbij gekomen, situaties die je met een gezond verstand gewoonweg niet kunt bedenken. Maar ik heb ook de andere zijde leren kennen. Mensen met een groot hart, zowel hier als in Turkije, die vechten voor een beter leven voor de dieren.

Er staat nu een groot project op stapel: een langdurende en intensieve sterilisatiecampagne in de kustplaats Ayvalik. Hier leven meer dan 1200 zwerfhonden op straat! Deze dieren worden veelal gedood of sterven een langzame hongersdood omdat ze gedumpt worden in afgelegen gebieden waar te weinig of geen voedsel voorhanden is. Het kleine asiel in Ayvalik kan deze hoeveelheid zwerfdieren gewoonweg niet aan. En als je ze simpelweg ‘afmaakt’, wordt de vrijgekomen plaats gewoon weer gevuld met nieuwe aanwas van zwerfdieren. Door ze te steriliseren en weer vrij te laten, komt er geen plaats vrij voor nieuwe aanwas en zal het probleem langzaamaan kleiner worden en verdwijnen.

Ik draag de stichting en het werk dat zij en collega’s in Turkije doen een groot warm hart toe! Wil je mij, St. ActieZwerfhonden en/of de zwerfhonden en andere -dieren in Turkije een plezier doen? Help dan mee deze langdurige en intensieve campagne mogelijk te maken door een kleine donatie! Kijk hier hoe ook jij kunt helpen! Heel hartelijk bedankt alvast!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *