Hoe maak ik een Facebook bedrijfspagina?

Facebook is een belangrijk marketing kanaal geworden. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een (persoonlijk) profiel op Facebook. En als ondernemer loont het zeker om ook een bedrijfspagina op Facebook aan te maken. Maar vraag je je af: hoe maak ik een Facebook bedrijfspagina? Dan ga ik je uitleggen hoe dit werkt en waar je rekening mee kunt houden.

Je doelen bepalen

Voordat je de pagina gaat aanmaken is het een goed idee om een beknopt ‘plan’ op te stellen, waarin je je doelen noteert. Als houvast voor jezelf, om die eerste zakelijke stappen op Facebook te zetten. Ten eerste is het aan te raden om eens een paar uur te investeren in het bekijken van andere bedrijfspagina’s. Bekijk met name pagina’s van concurrenten; hoe pakken zij het aan, wat delen zij zoal, welke respons krijgen zij? Probeer de strategie in te schatten van succesvolle concurrenten en vertaal dat naar jouzelf. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunt veel inspiratie opdoen door naar jouw concurrenten te kijken. Maar vergeet niet: de grootste onderscheidende factor ben jijzelf.

In het plan noteer je het visuele aspect van je pagina: welke uitstraling wil je meegeven, welke afbeeldingen wil je gebruiken, welke ‘sfeer’ wil je creëren? Daarbij is het belangrijk om ook helder te hebben wat je met je bedrijfspagina wil bereiken. Gaat het je met name om naamsbekendheid? Wil je een expertstatus opbouwen? Welk publiek (welke doelgroep) wil je bereiken, en wat spreekt hen dan vooral aan?

Denk na over de frequentie. Hoeveel berichten wil je per week posten. Wil je iedere dag één of meerdere keren iets posten? Of misschien drie maal per week, of eenmaal per week? Je wilt natuurlijk geen stoorzender worden voor jouw volgers. Maar uiteindelijk wil je natuurlijk wel Top of mind bekendheid genieten. Je wilt als eerste genoemd worden als iemand producten of diensten uit jouw categorie zoekt. En dan is het een goed idee om toch (zeer) regelmatig actief te zijn op, bijvoorbeeld, Facebook.

En dan: hoe maak ik een Facebook bedrijfspagina?

Nu je je plan helder hebt, en de materialen voor de aankleding van je pagina gereed hebt, kun je starten met het daadwerkelijk aanmaken van de pagina.

Zorg dat je bent ingelogd op Facebook en ga naar: https://www.facebook.com/pages/create

Hier kun je kiezen wat voor soort pagina je wilt aanmaken. In de meeste gevallen kies je voor “Bedrijf, organisatie of instelling”:Hoe maak ik een Facebook bedrijfspagina

Je geeft aan in welke categorie je bedrijf valt en geeft je bedrijfsnaam in. Klik dan op de knop “Aan de slag” en je komt op een lege bedrijfspagina uit.

Om het mensen makkelijker te maken je pagina te vinden, ga je een gebruikersnaam kiezen. Nu staan er nog allerlei cijfers in de url, achter je bedrijfsnaam. Dit kun je aanpassen door te klikken op “Een gebruikersnaam voor je pagina maken”:Hoe maak ik een Facebook bedrijfspagina

Nu kun je je bedrijfspagina gaan vullen

Kies voor een goede omslagfoto, die aantrekkelijk is en te maken heeft met jou, jouw bedrijf en/of jouw producten/diensten. Hou voor de omslagfoto een afmeting van 820 (breed) bij 312 pixels (hoog) aan, op smartphones wordt dit automatisch verkleind naar 640 bij 360 pixels. Klik op “Een omslag toevoegen” en upload je afbeelding.

In het vierkant links kun je een zogenaamde profielfoto uploaden. Ik adviseer altijd om een foto van jezelf te gebruiken, of een foto van je team. Mensen doen het altijd goed. En dan bedoel ik wel echte mensen, niet een duidelijke stockfoto van onbekenden. Gebruik bij voorkeur een formaat van 170 x 170 pixels, op mobiele apparaten wordt dit weer automatisch verkleind. Gebruik je geen vierkanten foto of afbeelding, dan zal Facebook voorstellen de foto bij te snijden omdat de profielfoto altijd als vierkant getoond wordt.

Nu ga je de pagina vullen met informatie over jouw bedrijf. Klik daarvoor eerst op de drie stipjes onder de omslagfoto en klik op “Pagina-informatie bewerken”:

Hoe maak ik een Facebook bedrijfspagina

Hier kun je vervolgens alle informatie ingeven. Je kunt de naam en categorie aanpassen. Beschrijvingen, contactgegevens en openingstijden ingeven.

Als je dit hebt opgeslagen kun je in het linkermenu klikken op “Diensten” en jouw producten of diensten gaan plaatsen. Dit is handig, omdat je dan in je posts (berichten) kunt verwijzen naar specifieke producten of diensten (“taggen”).

De pagina is klaar…wat nu?

Als je je pagina hebt gevuld met afbeeldingen/foto’s en zoveel mogelijk informatie over jouw bedrijf, raad ik je eerst aan om in ieder geval alvast een paar posts te plaatsen. Je wilt namelijk publiek naar je pagina gaan trekken en dan is een lege pagina natuurlijk geen reden om te liken.

Als je de eerste, voor jouw doelgroep interessante, posts hebt geplaatst ga je mensen wijzen op je pagina. Je gaat je Facebookvrienden uitnodigen om de pagina leuk te vinden. Dat kun je doen door weer via de drie stipjes onder de omslagfoto te kiezen voor Vrienden uitnodigen. Maar dit staat ook al simpelweg aan de rechterkant van de pagina.

Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan je plan en ervoor te zorgen dat men het de moeite waard vindt om jouw pagina te liken en dus te volgen.

Veel succes!

In een volgend artikel ga ik je wat meer tips geven over een goede start voor je Facebook bedrijfspagina. Zorg dat je dat niet mist! Door mijn bedrijfspagina te liken blijf je op de hoogte.

Geen tijd of zin om het zelf te doen? Ik help je natuurlijk graag! Neem gerust eens contact op.

Neem contact op

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *